Wednesday, August 5, 2009

Melodi Lagu bijak sifir alif

No comments:

Bijak Sifir besama Kelab Kebajikan RTM

Satu perbincangan secara tidak formal antara Motivator Mapim dengan Badan Kebajikan RTM telah diadakan. Secara tidak rasmi pihak Badan Kebajikan RTM akan mempertimbangkan untuk mmeperkenalkan Kemahiran Sifir ini dikalangan murid-murid sekolah rendah di negeri melaka . Perbincangan lebih lanjut akan di adakan pada masa terdekat ini.

Projek Khas Rintis Murid Galus Sek Kebangsaan Sri Duyung

Mapim Melaka Tengah melalui motivator Bijak Sifir telah mengadakan perbincangan dengn guru besar sekolah Kebangsaan Seri Duyung iaitu Puan Hajjah Aminah dan bersetuju untuk mengadakan projek Perintis Khas murid-murid tahun 6 yang gagal dalam mata pelajaran matematik semasa ujian pengesanan baru-baru ini. Dalam taklimat awal yang di sampaikan oleh motivator tersebut, murid-muird kumpulan ini ditekankan untuk mengusai fakta asas, Kelas seramai 60 murid-murid ini akan bermula pada hari isnin dan selasa depan selama 8 minggu.Lapuran pencapaian akan di laporkan dari masa ke semasa

Demo Sekolah Bukit Bruang

29/6/2009- Seperti biasa seramai lebih kurang 500 murid-murid tahun 2-5 telah diberi pendedehan teknik menguasai sifir :power of patterns" dan juga nyanyian. Program 2 slot telah di adakan antara jam 9.00 pagi hingga jam 10.40.
Terimakasih kepada Guru Besar Sekolah Kebangsaan bukit Bruang ialtu Puan Hamidah(kalau tak silap, Bekas GB sekolah Keb. sungai Petai) kerana memberi ruang program MAPEN ini.
Persetujuan telah di buat dengan guru kaunseling seperti berikut;
1) ingin mengikuti program printis "Bijak Alif untu 2 kelas sederahan (lebih kurang 50 murid)
2) ingin pendedahan kepada guru-guru Sek. Bukit Bruang
pada 11/6/2009 dalam program LADAP.
3) ingin membuat program bersama Ibu Bapa pada satu masa
terdekat.

Pada jam 11.30, melihat progras murid tahun 3 sekolah
Keb .Air Molek. Kebetulan guru matematik berkursus, saya sempat masuk ke kelas.Hampir 60% membuat latihan di rumah, tetapi apabila diminta buat sifir 4 masih lagi tak lancar. cuma 10 murid yang boleh membuatnya. Tukar teknik mengajar menggunakan nyanyian. Murid seronok. Hasilnya akan di lihat pada hari Khamis Insyaaallah.

Jam 1.15 jumpa guru Besar EN.Rosli. Mohoon untuk mendapatkebenaran sekolah membusat program 1 jam selepas wakktu sekolah bermula Kjhamis ini.

Respond pertama sekolah Ayer Molek......

Terimakasih dan tahniah kepada duru kelas 3 C kerana memberi sokongan kepada projek ini. Ujian telah di jalankan pada hari kedua diman seramai 14 dari 40 murid telah dapat
membina sifir mengikut corak.Bila di tanya kesemuanya membuat latihan di rumah.
Minggu depan kelas ini akan diminta membuat sifir 6 dan 8
dibawah 1 minit. Guru kelas sangatmembantu program ini. Sekali lagi termakasih.
Sedih sedikit.....timbul desus-desus kenapa salesman dibenarkan masuk di kelas sewenang-wenangnya.....?
Adakah saya dilebel sebagai salesman?????

Projek Printis Sekolah Ayer molek

23/6/- Satu persetujuan telah diperolehi dari Guru Besar sekolah kebangsaan Ayer Molek bagi projek printis bijak sifir. Program akan di jalankan esok hari (24/6/2009)Tiga buah kelas akan diberi pendedahan seperti berikut;
9.10 3 s
10.40 3 m
12.10 3j

Sekolah Kebangsaan Bukit Bruang bersetuju untuk di beri demo untuk program ini iaitu pada hari Isnin Depan (29/6/2007) bagi murid hahap 1 dan tahap 2 .

-Perbincangan dibuat dengan sekolah Ugama ar rahmah Solok Gaung dimana 20% murid lemah tingkatan 1 hingga 5 akan di beri pendedahan teknik bijak sifir ini. Pihak sekoah akan menghubungi saya minggu hadapan

-Dapat SMS dari Cikgu Panatia Sek keb telok Mas (Puan Noraini bahawa perrjumpaan guru tahap 1 akana di adakan jam 1 tghari ini.

Bila nak buat klinik lagi?

23/6/2009 (jam 10.20 pg. Cikgu bila cikgu nak adakan program bijak sifir lagi.. telefon seorang ibu . anak akak sekolah mana? Sekolah Dato Palembang....(Ini lah sekolah yang telah 3 kali saya ingin memperkenalkan program bijak sifir tetapi tidak dilayan......)
Macaammana akak tau ader program ini.? Mengikut ibu muder ini kawan kepada kawan dia mempunyai anak tahun 2 yang telah mengikuti program ini di Masjid al azim dan boleh membina sifir 2-9 dengan mudah. alhamdulilah.
Sambutan baik dari murid Sek Keb Tehel

20/6 - Seramai 25 murid tahun 1-5 telah menyyertai program bijak sifir alif di Balai Raya kampung tersebut. Seperti biasa murid-murid telah di dedahkan dengan teknik power of patterns dan nyanyian. Program selama 4 jam itu telah memberikan satu semangat baru kepada murid-murid tersebut untuk meminati mata pelajaran matematik.
di akhir program lebih 80% murid murid dapat membina setiap sifir 2-9 kurang dari 10 saat.

Teknik Bijak Sifir Alif akan diperkenalkan di Negeri Sembilan

18/6-- 2 buah sekolah di Seremban telah dipilih oleh MAPIN Melaka Tengah bagi Program di atas. Mengikut motivatornya iaitu En.Rahim dua buah sekolah iaitu Sek Kebangsaan Seri Kelana dan Sekolah Kebangsaan Ampangan akan menghubunginya apabila mendapat masa yang sesuai untuk program ini.

Sekolah Sri Bemban , Sekolah Keb Tehel dan SEkolah Chenderah Jasin

16/6- Mapin Melaka Tengah melalui motivatornya telah mengadakan demo Bijak Sifir Alif di sekolah sekolah iaitu Sek Kebangsaan Tehel, Sekolah Kebangsaan Sri Bemban dan Sekolah Kebangsaan Cenderah. Seramai 850 murid-murid di sekolah tersebut telah di beri pendedahan awal teknik menguasai sifir asas . Guru Besar ketiga-tiga sekolah tersebut iai tu Cikgu Ramlah(Sri Bemban) Cikgu Halimah(Sek Tehel) dan Cikgu Hasnah(Sek Cenderah) telah memberikan kerjasama yang baik kepada MAPIN Melaka Tengah .

sekitar program

sekitar program

Bijak Sifir Alif

Kini untuk menguasai sifir bukan lagi masaalah..
Melalui rekacita teknik baru ini, anak-anak kita akn boleh menguasi sifir asas dengan mudah, senang dipelajri dan nyanyian yang mneghiburkan.

Respon dari guru pengiring yang bersama-sama mengikuti bengkel Bijak Sifir Alif

KESIMPULAN YANG DI BUAT OLEH GURU1) KESELURUHANNYA TEKNIK INI BANYAK MEMBANTU. HANYA YANG PERLU KESERAGAMAN PERLAKSANAAN DI PERINGKAT SEKOLAHJIKA TIADA KESERAGAMAN DI SEMUA PERINGKAT (1-6) KEKELIRUAN AKAN TIMBUL-CIKGU ADNAN SEKOLAHKEBANGSAAN SERI MENDAPAT

2) MURID BOLEH MENJAWAB DALAM JANGKAMASA YANG CEPAT DAN PERLU PENDEDAHAN DARI AWAL.-CIKGU ZUBAIDAH AHIMSEK. KEB. PULAI

3) SECARA KESELURUHAN, TEKNIK INI ADALAH BAIK UNTUK SAYA DAN JUGA MURID. SAYA DAPATI KAEDAH INI AMAT BERGUNA DAN DAPAT MEMBERI MINAT KEPADA MURID TERHADAP MATEMATIK DI SAMPING MENAMBAH PENGETAHUAN SAYA
-CIKGU SARIMAH MD YUSOFSEK. KEB SEMPANG

4) SEMUA TEKNIK MUDAH DIGUNAKAN TETAPI PERLU DI PRAKTIKKAN SELALU DAN PERLU DI PERKENALKAN LEBIH AWAL. JIKA DALAM MASA YANG SINGKAT AKAN MENGELIRUKAN MURID.-CIKGU SUHAIDAH HAMZAHSEKOLAH KEBANGSAAN SERKAM DARAT

5) SATU PENDEKATAN YANG BAGUS DAN SESUAI BAGI PELAJAR SEDERHANA DAN LEMAH-CIKGU NUR AZAH ABD KASSIMSEK KEB MERLIMAU 2

6) PERLU DI PERKENALKAN TEKNIK INI DIPERINGKAT AWAL SEBELUM DILATIH TUBI-CIKGU WAIDAHSEK KEB SERKAM

7) KESIMPULANNYA TEKNIK YANG MENARIK DAN BOLEH DILAKSANAKAN DI KELAS

8) MURID MUDAH BELAJAR DAN SERONOK
-CIKGU ANI SHUHAILAHSEK KEB TEDUNG9) KESELURUHANNYA BAIK TAPI BOLEH DI BAIKI DARI SEGI PENYAMPAIAN AGAR LEBIH TERSUSUN
-CIKGU MAZIAH MAZLANSEK KEB MERLIMAU

9) KESELURUHANNYA ADALAH MENARIK DAN SAYA BERMINAT UNTUK SESSI SETERUSNYA
-CIKGU NOOR ARIFAH
SEK KEB SEBATU

10) SANGAT BAGUS. SAYA SOKONG JIKA DIJADIKAN SALAH SATU TEKNIK BELAJAR DI SEKOLAH
-CIKGU NURUL SAREENA NORDIN
SEK MEN MERLIMAU 1
Untuk maklumat lanjut sila hubungi En Ab Rahim Ab Samad di talian atau 06-2618999

Kanak-kanak Tadika KEMAS Kg Punggur Alai

Kanak-kanak Tadika KEMAS Kg Punggur Alai

Sesuatu yang mengkagumkan.

Kanak-kanak tadika KEMAS telah boleh menyanyi dan membina sifir ASAS setelah mempelajarinya dalamasa seminggu.


Penceramah Fakta Asas Matematik

Penceramah Fakta Asas Matematik
Murid-murid tahun 6 Sekolah Seri Duyung sedang menumpukan perhatian

Program Bijak Sifir Alif untuk murid-murid lemah

19/1/2009 Saya telah dijemput untuk memperkenalkan kaedah ini untuk murid-murid lemah tahun 3 di Sekolah Kebangsaan Pernu Melaka. Inshaalah satu program bersama guru dan murid akan di adakan pada masa terdekat ni

Alat Bantu mengajar Fakta Asas Matematik keluaran SOPIRA CREATIVE"

Alat  Bantu mengajar Fakta Asas Matematik keluaran  SOPIRA CREATIVE"
Hai.. senangnya buat sifir 8 semudah sifir 2.. bslah...

NURSHAM

NURSHAM
Saya dah boleh buat operasi darab dan bahagi dengan menyakinkan

Program Kuasai Fakta asas Matematik selepas UPSR

Program Kuasai Fakta asas Matematik selepas UPSR
Azizi.. murid tahun 6 "saya rasa program ini patut di dedahkan pada awal tahun..

M Amir Zharfan

M Amir Zharfan
Sekarang saya dah boleh buat bahagi dengan cepat mengunakan kaadeh "Bina dan Capai"

Apa kata Intan selepas mengikuti klinik fakta asas matematik ini?

Apa kata Intan selepas mengikuti klinik fakta asas matematik ini?
Semua operasi fakta asas senang kalau tau formulanya.Saya harap akan dapat gunakannya masa masuk tingkatan 1. Teknik nyanyian Bijakc Sifir alif seronok....Boleh ajar adik kat rumah. Sepatutunya masa awal tahun lagi program ni.

Mopd faezluqman

Mopd faezluqman
Seronok dan menghiburkan

SAHABAT BIJAK SIFIR ALIF

14/4/2009Sopiramaju telah mengadakan taklimat :Program Bijak Sifir Alif" kepada MAPEN (Majlis Pemufakatan Ibu Bapa Nasional Melaka Tengah). Draf MOA telah di serahkan kepada YB DAto Professor Abu Bakar Md. Diah Naib Cencelor UTM juga merangkap pengerusi biro Pendidikan Mapen). Satu majlis Demo akan di adakan dan diakhiri dengan majlis tandatangan MOA tersebut.

Beberapa cadangan termasuklah

1) mengadakan projek printis- Sekolah Keb. Telok Mas dan Sekolah Kebangsaan Ayer Molek telah di pilih untuk program ini.

Kesemua murid tahun 3 akan di dedahkan dengan teknik membina sifir melalui nyanyian dan corak. Pihak sekolah di minta memberi kerjasama dengan meminta guru matematik
mempraktikkan 5 minit pertama untuk membuat sifir 2-9.
Kemajuan murid direkodkan selama satu bulan.

Laporan prestas murid akan dibentangkan kepada Mapen untuk tindakan susulan.

2) Memilih Sekolah Ugama Al Falah Pernu Melaka untuk program Nyanyian Lagu sifir semasa perhimpunan.
BSA telAh di perkenalkan di MARAN PAHANG

23/3/2009
Sopiramaju dengan kerjasama Sinar Consultance telah mengadakan Demo "Fakta Asas Matematik" kepada serama 150 murid-murid tahun 4,5, dan 6 di Pejabat Belia dan sukan Maran. Sebahagian besar murid-murid telah dapat menguasai teknik yang di tunjukkan dan meminta dibuat kelas Fakta asas

BENGKEL BSA MPM DURIAN DAUN

23/4/2009
Seramai 27 penuntut tahun Satu MPMM telah di beri pendedahan kaedah baru menguasai sifir Asas melalui teknik
"Power of Patterns" dan kawan nombor. Program selama 2 jam ini telah memberikan satu anjakan pardigma kepada kumpulan bakal guru-guru generasi baru dan berminat untuk di praktikkan apabila mengajar nanti.
Walaubagaimanapun program dalam bentuk Beta ini masih dalam penyesuaian dan pembinaan modul. Dalam masa terdekat ini , pihak Sopiramaju akan menyediakan draf cadangan kepada Unit Matematik Jabatan Pendidikan Melaka untuk mempertimbangkannya untuk menjadi bahan P&P
sekolah sekolah rendah di negeri melaka.

Pelatih Maktab Perguruan sedang mencuba permainan Sifir

Pelatih Maktab Perguruan sedang mencuba permainan Sifir

murid sekolah sek klebang besar

murid sekolah sek klebang besar
Seramai 35 murid tahun 4,5,dan 6 Sekolah Keb Klebang menyertai Program BSA

Pencapaian menggalakkan

26/4/2009
Seramai 35 murid-murid daraja 4 5 dan 6 sekolah Kebangsaan Klebang Besar telah menyertai "Klinik bijak sifir Aliff ". Objektif utama ialah untuk membantu murid-murid menguasai pembinaan sifir melalui teknik nyanyian dan corak.
Lebih dari 85% murid-murid telah dapat menyiapkan sifir 2-9 dalamasa 2 minit. Murid-murid juga telah didedahkan dengan teknik membina sifir 12-18 yang menjimatkan masa mereka. Dalamasa terdekat ini Sopiramaju akan memperkenalkan permainan Fakta asas di sekolah ini.

"Kata Nurul...
Klinik ni bestlah.... ada lagu sifir... ada teka teki...belajar sifir 12-18 dengan cepat...nmenolak guna kawan..

Perbincangan dengan Telekom

27/4/2009
Satu taklimat ringkas dengan Pihak Telekom telah di adakan untuk mempromosikan produk Telekom semasa Demo Bijak Sifir sekolah-sekolah di Melaka Tengah. Telekom di wakili oleh Tn.Hj. Zaki selaku Head C&B. Pada dasarnya pihak Telekom menyambut baik program ini dan akan memberi maklom balas pada masa yang terdekat.

Pengerusi Majlis Guru Besar Merestui..

Saya telah memohon satu Bengkel di adakan untuk berkongsi ilmu dengan guru-guru matematik tahap 1 mengenai teknik BSA ini. Beliau terus menghubungi Pusat sumber di Ayer Molek untuk mengadakan Bengkel pada masa yang terdekat. alhamdulillah....

Sekitar di Maran

Sekitar di Maran